Santa Cruz – et oplagt udflugtsmål for kunstinteresserede

Santa Cruz den 11. marts 2017: På Plaza de Espana i Santa Cruz på Tenerife er der et kæmpe monument, der hylder de faldne i den spanske borgerkrig, som general Fransisco Franco planlagde fra øen. Det monument er kanarierne ikke stolte af, for det giver minder om en sort fortid med undertrykkelse af ytringsfriheden, politisk og kunstnerisk. Fra krigens start i 1930’erne til diktatorens død og indførelsen af parlamentarisk demokrati i 1978.

Monumentets form og udtryk står i kunstnerisk kontrast til 36 moderne skulpturer i byens store park, Parque Garcia Sanabria, og langs gaderne Avenida de la Asuncion, Rambla del General Franco og Avenida Fransisco la Roche. Modernismen ses dels i materialevalg som glasfiber og plast, dels i det kunstneriske udtryk.

Flere af skulpturerne stammer fra en international gadeudstilling i 1973, hvor det undertrykte kulturelle/kunstneriske miljø øjnede lys for enden af tunnellen. Det var i Francos sidste år, hvor han var alderdomssvækket og knap så håndfast i udøvelsen af sin magt. Blandt udstillerne var verdenskendte kunstnere som f.eks. Joan Miro, Henry More og Oscar Dominguez. Efter udstillingen fik nogle af skulpturerne lov til at blive, doneret af kunstnerne.

Udstillingen af gadeskulpturer blev senere fulgt op af en lignende udstilling i 1994.

Santa Cruz’ mange gadeskulpturer er med til at gøre byen til et oplagt udflugtsmål for kunstinteresserede. Niveauet er i forvejen højnet gevaldigt i de senere år med åbningen af to arkitektoniske perler, kultur- og koncerthuset Auditorio de Tenerife og kunstmuseet TEA. Byen havde i forvejen Museo de Bellas Artes, der især er kendt for værker fra den kanariske guldalder.

Billedtekst: Det store foto er af en skulptur af Josep Maria Subirachs og kan dobbelttydes. Skulpturen kan dels ses som symbol på forbudstiden under Franco, dels som et “stop” for indblanding i den kunstneriske/politiske frihed. De to andre skulpturer er af Henry Moore (den liggende) og Joan Mirò. Det sidste billede er af Franco-monumentet, der hylder de faldne i den spanske borgerkrig. Oplevelsen af skulpturerne bliver ikke mindre med besøget i parken, der rummer træer og planter fra hele verden. Er man både interesseret i kunst og botanik, så må det være svært at få armene ned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *